9/11/2012

Αποκριάτικη black forest




για το παντεσπάνι:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 2 μεγάλα αβγά 
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml ξινόγαλα ή γιαούρτι
  • 50 γρ. κακάο
  • 2 βανίλες
  • 2 κουταλιές μπέικιν
για το σιρόπι:
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • 60 ml kirsch ή ρούμι
για τη γέμιση:
  • 800 ml φυτική κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη (αν η φυτική κρέμα δεν έχει ζάχαρη από μόνη της)
  • 300 γρ. κεράσια σε κονσέρβα
  • 50 – 80 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
  • αρκετή κουβερτούρα ξυσμένη

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, τις βανίλιες και το μπέικιν και τα ρίχνουμε και αυτά σιγά - σιγά στο μείγμα εναλλάξ με το ξινόγαλα, ενώ ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  3. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 περίπου εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και περιμένοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  6. Όταν κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα το Kirsch (μπορούμε να το βρούμε στις μεγάλες κάβες) ή το ρούμι. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.
  7. Χτυπάμε περίπου για 4 λεπτά την κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι καλά παγωμένη) με την άχνη στο μίξερ μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή σαντιγί. Επειδή συνήθως η φυτική κρέμα έχει από μόνη της ζάχαρη, σε αυτή την περίπτωση δεν προσθέτουμε την άχνη.
  8. Κόβουμε το παντεσπάνι όταν κρυώσει σε 3 ίσους σε πάχος δίσκους. Τοποθέτουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε με με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει καλά και απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνειά του.
  9. Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μαρμελάδα τα 300 γρ. περίπου από τη σαντιγί που έχουμε φτιάξει και τοποθετούμε από πάνω ομοιόμορφα τα μισά κεράσια στραγγισμένα.
  10. Βάζουμε επάνω το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι, τη σαντιγί και τα υπόλοιπα κεράσια (μαρμελάδα δεν βάζουμε άλλη).
  11. Το καλύπτουμε από πάνω με το 3ο κομμάτι από το παντεσπάνι, ποτίζουμε με σιρόπι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί που έχει μείνει και την ξυσμένη κουβερτούρα.

1 σχόλιο: