2/08/2009

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο


Άλλοι τα κάνουν λευκά, άλλοι κοκκινιστά. Άλλοι με ρύζι σούπα, άλλοι με πατάτες. Εγώ προτιμώ τα λευκά με πατάτες αυγολέμονο. Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και σχετικά εύκολο στην προετοιμασία.
Για μια μεγάλη κατσαρόλα, χρειαζόμαστε:

-1/2 κιλό κιμά φρέσκο (κατά προτίμηση μοσχαρίσιο)
-1/2 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 αυγό
-λίγη φρυγανιά τριμμένη
-δυο κουταλιές σούπας λάδι
-μαιντανό, άνιθο, δυόσμο ψιλοκομμένο
-2-3 πατάτες κομμένες
-αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση περίπου να βράσει. Ρίχνουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε για 3-4 λεπτά ώσπου να γίνουν μια συμπαγής ζύμη. Το αυγό και η φρυγανιά βοηθούν να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια) και τα αλευρώνουμε. Όταν το νερό με τις πατάτες βράσει ρίχνουμε διαδοχικά τα γιουβαρλάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια από δύο αυγά ώσπου να γίνει μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους και στη συνέχεια το χυμό από δυο στυμμένα λεμόνια. Έπειτα παίρνουμε μια κουτάλα από το ζωμό του φαγητού και προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας γρήγορα για να πάρει τη θερμοκρασία του φαγητού. Μετά προσθέτουμε το αυγολέμονο με το ζωμό στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ελαφρά με την κουτάλα.
Όταν σερβίρουμε προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι. Επιπλέον αλάτι και λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Καλή επιτυχία!



6 σχόλια:

  1. α, σε ευχαριστώ. δοκίμασέ τα κι εσύ καμιά φορά.φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ! ξερογλείφομαι! Ακριβώς τα ίδια κάνω, μόνο που δεν βάζω κρεμμύδι. Με αυτά έριξα τον άνδρα μου:-)Η πεθερά μου δε δεν πίστεψε ποτέ πως ένα τόσο εύγεστο φαγητό δεν είχε λάδι ή βούτυρο:-)
    Καμιά φορά προσθέτω λίγη φυτίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι όμως, αν εξαιρέσεις τις πατάτες, είναι ένα πολύ υγιεινό και σχετικά διαιτητικό φαγητό. Λίγο λαδάκι μόνο στη ζύμη. και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άντρες τα λατρεύουν, είναι "μαμαδίστικο" φαγητό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εγώ έτσι τα φτιάχνω με την μόνη διαφορά δεν βάζω λάδι στα υλίκά για τα γιουβαρλάκια, βάζω λάδι ή βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζω ένα κρεμμύδι ακόμα εκτός από αυτό που βάζουμε στα υλικά για τα γιουβαρλάκια,ύστερα βάζω το νερό να βράσει και τα επόμενα βήματα είναι τα ίδια βέβαια αυτά είναι γούστα... ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έτσι τα φτιάχνω και εγώ με την μόνη διαφορά. Δεν βάζω λάδι στα υλικά για τα γιουβαρλάκια που ζυμώνουμε,παίρνω την κατσαρόλα και βάζω το ελαιόλαδο ή βούτυρο τσιγαρίζω ένα κρεμμύδι επίπλεον εκτός από αυτό που βάζουμε στα υλικά για να πλασουμε τα γουβαρλάκια τα υπόλοιπα βήματα τα κάνω ίδια βέβαια αυτά είναι γούστα... ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή