9/29/2012

Μπουφές για τάπας πάρτυ

Οτιδήποτε είναι σε μορφή μπουκίτσας με ενθουσιάζει και γενικά έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στα μεζεδάκια. Για το λόγο αυτό αγάπησα και τα τάπας. Μετά το πρόσφατο ταξίδι μας στη Βαρκελώνη και τα τάπας που δοκιμάσαμε εκεί (ή pintxos), πήρα πάραμε πολλές γευστικές ιδέες. Κι έτσι είπαμε να τις εφαρμόσουμε και στην πράξη σε ένα μπουφέ για γιορτή.


Patatas Bravas

Για τη σάλτσα
2 φλιτζ. ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
1 κουτ. γλυκού ξύδι
Αλάτι

Για τις πατάτες
1/2 κιλό πατάτες
2-3 κουταλιές λάδι
αλάτι

Σε ένα κατσαρολάκι και μέτρια φωτιά, βάλτε το ελαιόλαδο με το σκόρδο να σωταριστεί ένα λεπτό, και στη συνέχεια προσθέστε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, και αφήστε περίπου 10 λεπτά, να μειωθεί κατά 1/4. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε το ξύδι και αλάτι.

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε τέταρτα και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Μετά τις στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο τις περιχύνουμε με το λάδι και το αλάτι και τις ανακατεύουμε να πάει παντού. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω ή στο πλάι.


Λουκανικάκια chorizo

Τα  λουκανικάκια αυτά είναι παντανόστιμα, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τα βρούμε στην Ελλάδα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικα λουκανικάκια που υπάρχουν σε μεγάλα σουπερμάρκετ και να τα ψήσουμε στο φούρνο με λίγο λαδάκι και πάπρικα.

Δαμάσκηνα με μπέικον

Παίρνουμε μια φέτα μπέικον και τυλίγουμε με αυτή ένα ξερό δαμάσκηνο. Σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδα και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το μπέικον.

Πιπεριές με ελιές και αντζούγιες

Σε μια οδοντογλυφίδα παιρνάμε μια ελιά πράσινη, ένα φιλέτο αντζούγιας και μια πιπεριά τουρσί.


Γρήγορη πίτσα

Παίρνουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα Pilsbury από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ και προσθέτουμε ότι υλικά θέλουμε από πάνω. Εγώ έβαλα έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό Barilla, γαλοπούλα και μοτσαρέλα τριμμένη.


Ρολάκια ελιάς

Παίρνουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα λεπτή της Pilsbury, την αλοίφουμε με πάστα ελιάς, την τυλίγουμε, κόβουμε ρολάκια και ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Ελιές, πιπεριές και αμύγδαλα

Για συνοδευτικά για το ποτό μπορούμε να σερβίρουμε σε ένα ωραίο σκεύος ελιές, πιπεριές τουρσί και αμύγδαλα ψημένα και αλατισμένα.

Ντομάτα με κρεμμύδι

Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με ψιλοκομμένη ντομάτα (στραγγισμένη από τα ζουμιά), ψιλοκκομένο κρεμμύδι, πάπρικα, αλάτι, λίγο λάδι και λίγο βασιλικό για να προσθέσουμε στη συνέχεια στα τάπας μας.


Τάπας με jamon σεράνο

Ουσιαστικά είναι μπαγκέτα κομμένη σε φετούλες που αν θέλουμε τις ψήνουμε λίγο στο φούρνο και από πάνω βάζουμε φετούλες jamon. Δίπλα σε ένα μπωλ μπορούμε να φτιάξουμε μια κρύα σάλτσα με ζουμί ντομάτας (ίσως αυτό που στραγγίξαμε πριν), λάδι, αλάτι και πάπρικα και με ένα κουταλάκι όποιος θέλει περιχύνει το τάπας με το jamon.


Τάπας με σολωμό και τόνο

Για το σολωμό

Σε ένα μπωλάκι ψιλοκόβουμε καπνιστό σολωμό, αγγούρι, άνηθο και λίγο χυμό λεμόνι.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε κουταλάκια από το μείγμα πάνω στα ψωμάκια.


Για τον τόνο

Ανακατεύουμε 1 τόνο από κονσέρβα, 2 κουταλιές μαγιονέζα, 1 κουταλιά κέτσαπ, λίγο αλάτι και λίγη πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε πάνω σε ψωμάκια.


Τάπας με μπακαλιαροκροκέτες


400 γρ. μπακαριάλος φιλέτο ξαλμυρισμένο
400 γρ. πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαιντανό
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
3 αυγά
αλεύρι για πανάρισμα
φρυγανιά τριμένη
λάδι για τηγάνισμα

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20 λεπτά, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το πολτοποιούμε. Πλένουμε το μαιντανό και τον ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να ηρεμήσει. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και σε ένα άλλο ανακατεύουμε το αλεύρι με τη γαλέτα. Πλάθουμε κροκέτες, τις περνάμε πρώτα από το μείγμα παναρίσματος, μετά από τα αυγά και μετά πάλι από το μείγμα παναρίσματος. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν.

Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε 1 αυγό μέσα στο μείγμα πατάτας-ψαριού. Πλάθουμε τις κροκέτες και μετά τις περνάμε από το μείγμα αλεύρι-φρυγανιά. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο λαδάκι και ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.



Τάπας με chorizo

Αν βρούμε κάποιο καυτερό λουκάνικο ή chorizo, το κόβουμε σε φετούλες και σερβίρουμε πάνω σε ψωμάκια.



Τάπας με γαλοπούλα, ντομάτα και κρεμμύδι

 Τυλίγουμε μέσα στη γαλοπούλα (η συγκεκριμένη είναι με μεσογειακά μυρωδικά) λίγο από το μείγμα με τη ντομάτα και το κρεμμύδι και σερβίρουμε σε ψωμάκια.


Σπιτικά νάτσος

Παίρνουμε τορτίγιες από το σούπερ μάρκετ, που είναι συνήθως 8 πίτες ανά συσκευασία. Τις κόβουμε σε τρίγωνα και τις ψήνουμε στο φούρνο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται με κάποια σάλτσα, π.χ. με τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, σάλτσα αγιόλι, γουακαμόλε ή με το μείγμα ντομάτας κρεμμυδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου