1/31/2009

Σολωμός με άνιθο στη λαδόκολλα


Βροχερό Σάββατο και το ψαράκι έχει την τιμητική του στην πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζιών.
Αποφάσισα λοιπόν να μαγειρέψω σολωμό, ένα ψάρι που αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.

Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:

  • 2 φέτες φρέσκο σολωμό

  • 1 λεμόνι σε ροδέλες
  • άνηθο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • αλάτι & πιπέρι
  • κόλιανδρο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση:

Για κάθε φέτα σολωμού, κόβουμε ένα τετράγωνο κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα αντίστοιχο κομμάτι λαδόχαρτο. Τοποθετούμε σε ένα ταψί πρώτα το αλουμινόχαρτο και μετά το λαδόχαρτο και επάνω σε αυτό τη φέτα σολωμού. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε επάνω δυο-τρεις ροδέλες λεμόνι




και στη συνέχεια διαδοχικά το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τον άνηθο επίσης ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο κόλιανδρο, λαδάκι και το ξύδι.




Τυλίγουμε προσεκτικά πρώτα το λαδόχαρτο και μετά το αλουμινόχαρτο, ώστε να κλείσουν καλά για να διατηρηθεί ο ατμός και τα υγρά του σολωμού.

Το αποτέλεσμα λίγο πριν το ψήσιμο δείχνει κάπως έτσι:


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και το ανοίξουμε ρίχνουμε επάνω λίγο φρέσκο βούτυρο για νοστιμιά.


Συνοδεύουμε με μακρύκκοκο και άγριο ρύζι και με βραστό μπρόκολο.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

(σ.σ. Το πιάτο μπορεί να εντυπωσιάσει (γευστικά και εμφανισιακά) τον Βαλεντίνο στον επικείμενο εορτασμό του ομώνυμου Αγίου. Εγώ το αφιερώνω στην εξαιρετική μαγείρισσα μαμά μου, που ξέρω ότι θα της άρεσε, αλλά αυτό το Σάββατο μας χωρίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα).

1 σχόλιο:

  1. Καλά φαίνεται νοστιμότατο! Ο συνδυασμός σολωμός-άνηθος πρέπει να είναι εκπληκτικός! Και η φέτες λεμόνι, πολύ ωραία ιδέα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή