9/13/2012

Φαγητό ημέρας: Μελιτζάνες κοκκινιστές





Υλικά:

3 μεγάλες μελιτζάνες
λάδι για τηγάνισμα  

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πελτέ
λίγη ζάχαρη
λάδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι
μαιντανό

ρύζι για συνοδευτικό
ξερή μυζήθρα


Εκτέλεση:

Αν και τα υλικά φαίνονται απλά, το φαγητό είναι εξαιρετικά νόστιμο, ειδικά άμα σας αρέσουν οι μελιτζάνες. Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες τουλάχιστον ενός εκατοστού. Μετά δύο είναι οι επιλογές μας: μπορούμε είτε να τις περάσουμε από το τηγάνι με λάδι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, είτε τις λαδώνουμε πολύ καλά με πινέλο και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και στο φούρνο για πιο ελαφριά. Αυτή τη φορά εγώ τις τηγάνισα. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν λίγο.

 Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι (γιατί έχουν τραβήξει αρκετό και οι μελιτζάνες) το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόροδυ κομμένες στη μέση, για να μπορέσουμε να τις αφαιρέσουμε στο τέλος αν θέλουμε. Προσθέτουμε και τον πελτέ να καβουρντιστεί λίγο κι αυτός και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Επιπλέον ρίχνουμε αλατοπίπερο, μαιντανό και μια πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα.

Μόλις πήξει η σάλτσα, (όχι τελείως γιατί θα μπει και στο φούρνο για λίγο), την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα ταψάκι (αν τις έχουμε τηγανίσει, αλλιώς συνεχίζουμε στο ίδιο ταψάκι που τις ψήσαμε) βάζουμε στρώσεις τις μελιτζάνες και σάλτσα από πάνω. Ψήνουμε στους 200οC για κανά τεταρτάκι κι ελέγχουμε πάντα να μην παραψηθούν, ίσα ίσα να ενωθούν οι γεύσεις. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει λίγο και τρίβουμε από πάνω ξερή μυζήθρα. Σερβίρουμε με ρύζι πιλαφάκι και καλή μας όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου