4/28/2011

Τσουρέκια






Υλικά για 4 μετρια τσουρέκια όπως της φωτογραφίας:


1 κουταλάκι μαχλέπι
1/2 κουταλάκι σποράκια κακουλέ (κάρδαμο)
1/2 κουταλάκι μαστίχα
150 γρ νερό χλιαρό
60 γρ νωπή μαγιά
100 γρ βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμα λιωμένο για το ζύμωμα
150 γρ. γάλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
5 αυγά (4 αυγά+1 ασπράδι μέσα και 1 κρόκος για να αλείψουμε)
1 κιλό αλεύρι
αμύγδαλο φιλέ


Εκτέλεση:

Προετοιμασία: Αλέθουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής στο μύλο των μπαχαρικών ή στο γουδί. Προσέχουμε για το κακουλέ, να βγάλουμε από μέσα τα σποράκια και να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτά.

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (προσοχή το νερό να μην καίει, να μπορούμε να κρατήσουμε το δαχτυλό μας μέσα μέχρι το 10) και την αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν.

Σε ένα άλλο σκεύος σπάμε τα 4 αυγά και προσθέτουμε και ένα ασπράδι και τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα, ενώ κρατάμε ξεχωριστά τον έναν κρόκο για επικάλυψη στο τέλος, σε ένα μικρό μπωλ.

Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μίγμα των μπαχαρικών και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Προσέχουμε η εστία να είναι στο πιο χαμηλό (~1) γιατί δε θέλουμε το μίγμα να βράσει (να μην περάσει τους 50 βαθμούς) αλλά απλά να ζεσταθεί. Μόλις λιώσει ελαφρά το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, προσθέτουμε το μίγμα των αυγών χτυπώντας με το σύρμα για να μην ψηθούν τα αυγά και προσθέτουμε και το μίγμα της μαγιάς. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.

Ζύμωμα:  Ζυμώνουμε γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη. Η καλύτερη περίπτωση είναι να έχουμε μίξερ με κάδο, όπου το αφήνουμε ένα 20λεπτο και γίνεται μόνο του, με τα εργαλεία για το ζύμωμα όχι για το χτύπημα. Αν μετά τα 10 λεπτά δούμε ότι κολλάει πολύ, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι, αλλά γενικά η ζύμη αυτή δεν είναι σκληρή ζύμη, πρέπει να είναι μαλακή και αν προσθέσουμε πολύ αλεύρι θα γίνει σαν ψωμί, γι'αυτό το αφήνουμε να ξεκολλήσει μόνο του το ζυμάρι. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ζυμώσουμε στο χέρι σε μια μεγάλη λεκάνη για κανα 20 λεπτο με τις παλάμες μας μέχρι να αρχίσει να κάνει ίνες. Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει αλλά σιγά σιγά θα ξεκολλήσει. Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε λίγο λιωμένο βούτυρο στο πλάι και να βουτάμε τα χέρια μας ενώ ζυμώνουμε. Μόλις το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη (γιατί θα φουσκώσει) την οποία σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας, 1-2 ώρες περίπου, αλλά μην το αφήσετε πολύ περισσότερο γιατί θα ξινίσει. Μόλις είναι έτοιμο ξαναζυμώνουμε ελαφρά, και χωρίζουμε στα τέσσερα. Παίρνουμε κάθε φορά ένα ζυμαράκι, ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σκεπασμένα, και το χωρίζουμε στα τρία για να κάνουμε μια πλεξίδα. Πλάθουμε τα τρία μπαστουνάκια, τα πλέκουμε ή κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε και μετά τοποθετούμε τις πλεξίδες σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν πάλι σε όγκο, για το λόγο αυτό πρέπει να σκεπάσουμε τα ταψιά με πετσέτα. Καλό είναι τα ταψάκια που θα ψήσουμε τα τσουρέκια να μην είναι πολύ μεγάλα και απλώσουν τα τσουρέκια μας, αλλά να πάρουν ύψος. Ανακατεύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και μόλις είναι έτοιμα με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού με πολύ προσοχή να μην το σκίσουμε πουθενά και ξεφουσκώσει και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.

Ψήσιμο: Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου