2/02/2009

Μοσχάρι με σάλτσα τόνου (Vitello tonnato)

Το Vitello tonnato είναι ένα πολύ γνωστό Ιταλικό πιάτο με κρύο μοσχάρι σε φέτες, καλυμμένες με μια κρεμώδη σάλτσα με υφή μαγιονέζας η οποία περιέχει τόνο. Σερβίρεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου ως το κυρίως πιάτο ενός Ιταλικού γεύματος ή ως ορεκτικό για ένα περίτεχνο δείπνο.















Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι νουά
1 μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
2 κλωνάρια σέλερι
1 καρότο
3 σκελίδες σκόρδο
φύλλα δάφνης
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
6 αντσούγιες φιλέτο
2 κουταλιές μαγιονέζα
1 λεμόνι
3 αυγά
3 κουτ. σούπας κάπαρη
1 κουταλιά λευκό ξύδι
μισό φλ. τσαγιού λάδι
αλάτι

για τις συνοδευτικές πατάτες:
μικρές πατατούλες
αλάτι
πιπέρι
λάδι
ρίγανη
μυρωδικά της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:
Την προηγούμενη μέρα μαρινάρουμε το μοσχάρι με το κρασί, το καρότο και το σέλερι κομμένα σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Μετά από 24 ώρες βάζουμε το μοσχάρι στη γάστρα με το ζωμό της μαρινάτας στραγγισμένο, και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψει το κρέας και αλάτι. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 μιση ώρα.















Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε στο μπλέντερ τον τόνο, το μισό χυμό από το λεμόνι, τις αντζούγιες, την κάπαρη, τους σφιχτοβρασμένους κρόκους των αυγών, τη μαγιονέζα, το ξύδι και χτυπάμε. Μετά προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά ενώ συγχρόνως χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ και στο τέλος προσθέτουμε λίγο ζωμό από το κρέας (να μην είναι νερουλός). Η υφή της σάλτσας πρέπει να είναι σαν μαγιονέζα περίπου. Στο τέλος προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι προσεχτικά γιατί τα υλικά μας είνα ήδη αλμυρά. Σε μια πιατέλα στρώνουμε το νουά σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.
Για τις πατατούλες, αφού τις καθαρίσουμε, τις βράζουμε για ένα τεταρτάκι να μαλακώσουν λίγο αλλά να μην παραβράσουν. Μετά τις ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι με το λάδι, αλάτι πιπέρι και ρίγανη και μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα ξερά μυρωδικά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε ένα ταψάκι μέχρι να ροδίσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου