2/07/2009

Velvet cupcakes με cream cheese frosting

Τα cupcakes έρχονται από την Αμερική του 19ου αιώνα. Λέγεται ότι ονομάστηκαν έτσι , γιατί τα υλικά για την παρασκευή τους τα μετρούσαν σε κούπες (cups) αντί να τα ζυγίσουν. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το όνομά τους το πήραν επειδή ψήνονταν σε ατομικές φόρμες με σχήμα κούπας. Η ιδέα έκανε θραύση γιατί έτσι οι νοικοκυρές γλίτωναν πολύ χρόνο στην κουζίνα. Απόδειξη της μεγάλης επιτυχίας τους είναι το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δεκάδες καταστήματα που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή τους.

Πρόσφατα τα δοκίμασα για πρώτη φορά και, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι κάτι το διαφορετικό από το παραδοσιακό μας κέικ, αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι κυρίως τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, η ιδιαίτερη διακόσμησή τους, καθώς και το γλάσο (icing ή frosting) με το οποίο τα καλύπτουμε στο τέλος. Είναι ιδανικά για γενέθλια και παιδικά πάρτυ, επειδή είναι χρωματιστά και μικροσκοπικά. Οι γεύσεις ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις από απλή βανίλια ή σοκολάτα έως φυστικοβούτυρο, μπανάνα, λεμόνι και εσπρέσσο.
Η δική μου συνταγή είναι μια παραλλαγή των γνωστών "red velvet cupcakes", τα οποία περιέχουν κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ενώ αυτά που έφτιαξα έχουν χρυσοκίτρινη πάστα.
Για να τα φτιάξουμε χρειαστήκαμε (βγαίνουν γύρω στα 30 κομμάτια):
- 1,5 κούπα τσαγιού ζάχαρη
- μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη (χρησιμοποίησα το γνωστό γερμανικό)
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
- 2 κουταλιές σούπας χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 2 κούπες φαρίνα
- 1 κουταλιά γλυκού baking soda
- μία κουταλιά γλυκού ξύδι
- μία κουταλιά γλυκού αλάτι
- μία κουταλιά σούπας φυσικό απόσταγμα βανίλιας (vanilla extract)
- μία κούπα του τσαγιού buttermilk (ξινόγαλα: το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη ώσπου να προκύψει ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το κακάο, το ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια ρίχνουμε το buttermilk. Αναμειγνύουμε φαρίνα-σόδα-αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα ενώ χτυπάμε. Όταν το υλικό γίνει ωραίο και κρεμώδες κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το απόσταγμα βανίλιας ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα.

Σε ειδική φόρμα για cupcakes έχουμε τοποθετήσει τις ειδικές θήκες για φοντάν. Προσθέτουμε σε κάθε μία ζύμη έως τα 2/3, γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180οC για 20 περίπου λεπτά έως ότου πετύχει το πείραμα με την οδοντογλυφίδα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Χρειαζόμαστε μισό πακέτο βούτυρο, ένα πακέτο τυρί κρέμα, 2 κούπες ζάχαρη άχνη και μία κουταλιά της σούπας φυσικό απόσταγμα βανίλιας. Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και στο τέλος τη βανίλια μέχρι να έχουμε μια κρέμα που στέκεται.

Στα κρύα πια cupcakes απλώνουμε με σπάτουλα το γλάσο να τα καλύψει και διακοσμούμε με τρούφα σοκολάτας, χρωματιστή τρούφα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε.


Είναι πεντανόστιμα. Καλή επιτυχία!

4 σχόλια: