Υλικά για ένα ταψάκι 24 cm:
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νισεστές
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 ποτήρια νερό
1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα άσπρα
1/2 κουταλάκι κανέλλα
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνάκι λιώνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα αμύγδαλα να ροδίσουν λίγο. Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα αγοράσουμε άσπρα ή να τα ξεφλουδίσουμε αφού τα έχουμε μουσκέψει σε ζεστό νερό. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το νισεστέ, 150 γρ. από τη ζάχαρη και την κανέλλα και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ο νισεστές και η ζάχαρη στο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά δυό κουταλιές βούτυρο και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα 350 γρ. ζάχαρη και περιμένουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη καραμέλα. Μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγα σιγά το μείγμα του νισεστέ (το οποίο το ανακατεύουμε ξανά πριν το ρίξουμε για να ξεκολλήσει ο νισεστές από τον πάτο) και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πέσει το μείγμα στην κατσαρόλα η καραμέλα θα σκληρύνει λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας, αλλά όταν τη βάλετε πάλι στο μάτι θα λιώσει με το ανακάτεμα. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει προσθέτουμε το βούτυρο με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μην είναι τόσο θολό το χρώμα του. Σε αυτή τη φάση που είναι ζεστός ο χαλβάς τον ρίχνουμε στο ταψί και τον στρώνουμε να γίνει ομαλή η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε σε δυνατό γκριλ (230 βαθμούς) να καραμελώσει η επιφάνεια. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε και να αφήσουμε το χαλβά στην κατσαρόλα, να δυναμώσουμε λίγο το μάτι να ψηθεί από κάτω και να αναποδογυρίσουμε μετά στο ταψί χωρίς να χρειαστεί να το βάλουμε στο γκριλ. Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου